یونیت دندانپزشکی اولین چیزی است که بیماران به آن توجه میکنند و معمولا یکی از پرهزینه ترین وسایل در مطب و کلینیک دندانپزشکی است. اگر جراحی دندانپزشکی را با یک فیلم سینمایی یا کتاب رمان داستانی مقایسه کنید، شخصیتهای اصلی آنها، یونیت صندلی دندانپزشکی و دندانپزشک است.
اهمیت صندلی دندانپزشکی را نمیتوان کتمان کرد، زیرا از نظر جسمی و روانی جایگاه قابل توجهی در دندانپزشکی دارد. در گذشته یونیت دندانپزشکی، نمادی از درد و شکنجه بود که امروزه صندلیهای جدید دندانپزشکی، به راحتی و آسایش بیمار و دندانپزشک اهمیت زیادی میدهند.
اما چگونه دستگاهی که نماد ناراحتی بوده به یکی از دستگاههای با طراحی ارگونومیک تبدیل شده است؟ قرن 19 میلادی آغاز این تغییر بود! بیایید به 1832 سفر کنیم.
دکتر جیمز اسنل در لندن، اولین صندلی دندانپزشکی را در حالت خوابیده اختراع کرد. این دستگاه دارای یک صندلی روکشدار مخمل، پایههای چدنی و یک پایه مخصوص لاستیکی بود که آن را به یک صندلی دندانپزشکی کاملاً قابل تنظیم تبدیل کرده بود.
امروزه چگونه یونیت صندلی دندانپزشکی خریداری کنیم؟
هنگام خرید یونیت صندلی دندانپزشکی ، بررسی کیفیت و دوام دستگاه و امکانات آن باید تا 10 سال آینده لحاظ شود که عمر کارکرد مناسبی است. برای جا افتادن این موضوع، دنتاطب ملاحظات خرید دستگاه یونیت دندانپزشکی را به سه دسته اصلی تقسیم کرده است:
- طراحی ارگونومیک اجزا
- عملکرد اجزای دستگاه
- لوازم جانبی و قطعات
طراحی اجزای یونیت صندلی دندانپزشکی
طراحی دستگاه باید راحتی، ارگونومی و زیبایی داشته باشد. موارد زیر به شما کمک میکنند تا بدانید در زمان خرید یک صندلی دندانپزشکی از نظر طراحی، باید به دنبال چه چیزی بگردید.
ابعاد صندلی
ابعاد صندلی باید برای 2 عامل مهم، نوع جراحی و ارگونومی (بیمار / دندانپزشک) بررسی شود. ابعاد صندلی بر روی عملکرد دستگاه بسیار تاثیرگذار است. یونیت دارای تجهیزات دیگر مانند دستگاه رادیوگرافی ، دستگاه جرمگیری ، سنسور RVG ، مانیتور و دوربین داخل دهانی ، ساکشن ، کمپرسور هوا و سایر تجهیزات در اطرافش میباشد. شعاع حرکت یونیت باید کافی باشد، پس بنابراین مهم است که تجهیزات چه ابعاد و چه طراحیای دارند و باید به دنبال صندلی دندانپزشکی با ابعاد مناسب باشید.
پشتی صندلی
پشتی صندلی باید به اندازه کافی پهن باشد تا بیمار از تکیه گاه کافی برخوردار و همچنین باید به اندازه کافی باریک باشد تا دندانپزشک بتواند به محل کار نزدیک شود و پشتی مانع حرکت دندانپزشک نشود. اگر پشتی غیر استاندارد باشد، اپراتور قادر نیست به اندازه کافی به بیمار نزدیک شود که این امر بر دید، قابلیت دسترسی و در نهایت عملکرد دستگاه تأثیر منفی میگذارد.
مطمئن شوید که پشتی و روکش آن در هنگام حالت خوابیده صندلی فاصلهای نداشته باشند.
در صورت وجود فاصله بین پشتی و نشیمنگاه، ناحیه کمر بیماران در آن قسمت قرار میگیرند و باعث ناراحتی بیمار میشود که این امر امر باعث میشود تا بیمار موقعیت خود را در حین درمان تغییر و تنظیم کند که منجر به قطع مکرر درمان میشود.روکش صندلی
روکش از نظر زیبایی بخشی از صندلی دندانپزشکی است که دارای مزایای عملکردی ملموسی نیز میباشد. هنگامی که صندلی دندانپزشکی دارای روکش فوقالعاده نرم است، راحتی بیمار به ویژه در زمان درمانهای طولانی، مانند جراحی ریشه و ایمپلنت افزایش مییابد. پارچههای روکشدار چرم، رکسین (Rexine) یا پلیاورتان (Polyurethane) معمولاً در روکش صندلیهای دندانپزشکی استفاده میشود.