مواد سیلر دندانپزشکی معمولاً چسبناک هستند و مؤلفهی اصلی آنها بهطور عمده اکسید روی است. همچنین، ممکن است به عناصری مانند سولفات باریوم و اوژنول نیز در ترکیب سیلر پیدرپی بیافتیم.با یسنا دنت همراه باشید.
سیلر دندانپزشکی اغلب به صورت مختلفی در دسترس است و از قابلیت تطبیق رنگ (کملیون) برخوردار است، که به کمک آن میتوان دندانها را تا حدی همرنگ کرد.
سیلر دندان مادهای چسبناک است که در روند پر کردن کانالهای ریشه دندان به کار میرود. به طور دقیقتر، سیلر مادهای است که حاوی زینک اکساید است و به عنوان پر کننده دائمی کانالهای ریشه دندان عمل میکند.
علاوه بر زینک اکساید، سیلرها شامل باریم سولفات، اوژنول و رادیوپاسیدی نیز میشوند. این سیلرها در انواع گستردهای از رنگها در دسترس هستند و توانایی همرنگ شدن با دندانهای طبیعی را دارند.
به طوری که برای تمامی تکنیکهای آبچوراسیون مناسب هستند. سیلرها هیچ تغییری در حجم و ابعاد دندانها ایجاد نمیکنند و بعضی از آنها میتوانند به تنهایی با گوتاپرکا ترکیب و مورد استفاده قرار گیرند.
سیلر دندانپزشکی چیست؟
سیلر دندانپزشکی یا به عبارت دقیقتر، مادهی پرکننده کانال ریشه، اهمیت بسیاری دارد زیرا علاوه بر بستن کانال، باید باقیماندهی باکتریها را نیز از بین ببرد و از ایجاد مجدد باکتری و عفونت در کانال ریشه جلوگیری کند. برای اینکه سیلر دندانپزشکی به مانع رشد مجدد باکتریها تبدیل شود، باید تمامی درزها و سوراخهای موجود در کانال را ببندد.
سیلر چیست؟
سیلر یا ماده پرکننده کانال ریشه در دندانپزشکی، از جهات مختلفی حائز اهمیت است. علاوه بر مهمیت بستن کانال ریشه، این ماده باید توانایی کشتن باکتریها را داشته باشد و از ایجاد دوباره باکتری و عفونت در کانال ریشه جلوگیری کند.
برای جلوگیری از رشد مجدد باکتریها، سیلر دندانپزشکی باید تمام درزها و سوراخهای موجود در کانال را ببندد. ویژگیهای یک سیلر دندانپزشکی مناسب به شرح زیر است:
- تطابق بافت بدن از نظر خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی داشته باشد.
- به بازسازی بافتهای خراب کمک کند.
- دارای آببندی عالی باشد.
- ثبات داشته باشد.
- نامحلول باشد و توسط آبهای درون بافت حل نشود.
- به صورت سیال در کانال ریشه دندان جریان داشته باشد تا تمام نواحی خالی را پر کند.
- دارای خاصیت ضد باکتری باشد.
- ویسکوزیته مناسبی داشته باشد.
- سمی نباشد و ایجاد آلرژی برای فرد نکند.دارای قابلیت رادیوپیک باشد.
- به دیواره کانال چسبیده و هیچ درزی باقی نگذارد.
- به دندان رنگ ندهد.
- آسان در استفاده باشد و دستورالعمل پیچیدهای نداشته باشد.
- زمان مورد نیاز برای تهیه سیلر و پر کردن دندان مناسب باشد.
برای خرید سیلر رزینی AH26 کلیک کنید. |
ویژگی های بهترین سیلر دندانپزشکی چیست :
در حوزه دندانپزشکی متنوعی از انواع سیلر دندانپزشکی وجود دارد و هر یک از آنها ویژگیهای خاص خود را دارند. با این حال، به طور کلی، بهترین سیلر دندانپزشکی باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- تطابق بافت بدن از نظر خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی.
- کمک به بازسازی بافتهای آسیبدیده.
- داشتن آببندی عالی.
- داشتن ثبات.
- نامحلول بودن و تحت تأثیر آبهای درون بافتی حل نشدن.
- داشتن ویسکوزیته مناسب.
- ضد باکتری بودن.
- برجسته نبودن اثر سمی و آلرژیزا.
- قابلیت رادیوپیک داشتن.
- چسبیدن به دیواره کانال و جلوگیری از باقیماندن درز.
- عدم تغییر رنگ دندان.
- سادگی و آسانی در استفاده و عدم نیاز به دستورالعمل پیچیده.
- زمان مورد نیاز برای تهیه سیلر و پرکردن دندان مناسب باشد.
کاربرد سیلر در دندانپزشکی
کاربرد سیلر در دندانپزشکی میتواند در زمینههای مختلفی مورد استفاده قرار گیرد. به عنوان مثال، سیلرها در آبچورهکردن دندانها نقش مؤثری دارند.
در حقیقت، گوتاپرکا به تنهایی نمیتواند دندانها را به طور کامل آبچور کند، اما سیلرهای دندانپزشکی قادرند کانالهای ریشه دندان را پر کنده و آسیبهای وارد شده به دندان را ترمیم کنند. به عبارت دیگر، سیلرها از پوسیدگی دندان جلوگیری میکنند.
علاوه بر این، سیلرها به سرعت به فرورفتگیها و شیارهای دندان چسبیده و یک لایه محافظ را روی مینای هر دندان ایجاد میکنند. در حالیکه مسواک هرگز نمیتواند به تمام سطوح دندانها نفوذ کند.
اما استفاده از مسواک و نخ دندان کشیدن این امکان را فراهم میکند که ذرات غذا از سطوح صاف دندانها تمیز شوند. در این میان، سیلرها از این نواحی آسیبپذیر در برابر پوسیدگی دندان با پاک کردن پلاک و ذرات غذایی محافظت میکنند.
استفاده از سیلر در دندانپزشکی به خصوص برای کودکان و نوجوانان اهمیت دارد. زیرا در این سنین احتمال پوسیدگی دندانها، فرورفتگیها و شیارهای دندانها بسیار بیشتر است.
برای خرید سیلر رزینی روت کانال متا کلیک کنید. |
همچنین، از دیگر کاربردهای سیلر در دندانپزشکی میتوان به استفاده از آن برای پر کردن شیارها در دندانهای پشتی اشاره کرد. این عمل باعث میشود تا از نفوذ باکتریها و پوسیدگی دندانها جلوگیری شود.
انواع سیلر دندانپزشکی
در حال حاضر، انواع مختلفی از سیلرها برای مسدود کردن کانالهای ریشه دندان در دندانپزشکی به کار میروند. بر اساس ترکیبات موجود در این سیلرها، میتوان آنها را در پنج دسته زیر دستهبندی کرد:
- سیلرهای اکسید روی و اوژنول
- سیلرهای هیدروکسید کلسیم
- سیلرهای رزینی
- سیلرهای سیلیکونی
- سیلرهای گلاس آینومر
مزایای سیلر دندانپزشکی
در صورتی که بخواهیم بیان کنیم مزایای اصلی سیلر دندانپزشکی در حوزه دندانپزشکی چیست، باید بگوییم که دندانپزشکان از سیلر به منظور جلوگیری از نفوذ باکتریها و پوسیدگی دندانها استفاده میکنند.
این مخصوصاً زمانی که نیاز به پر کردن دندانهای پشتی وجود دارد، مورد استفاده قرار میگیرد. سیلرها دارای مزایای زیادی هستند که شامل موارد زیر میشوند:
- باعث درد دندان نمیشوند.
- سیلرها شفاف و سفید هستند.
- در بزاق دهان حل نمیشوند.
- نیاز به تزریق ندارند.
- به درستی شیارهای کوچک دندان را پر میکنند و از پوسیدگی جلوگیری میکنند.
- زمان کمی برای اعمال آن نیاز دارد.
از سیلر دندان پزشکی چه کسانی باید استفاده کنند؟
اولین کسانی که باید از سیلر در حوزه دندانپزشکی استفاده کنند، کودکان و نوجوانان هستند. این گروه از افراد احتمال بیشتری برای داشتن دندانهای پوسیده، شیارها و فرو رفتگیهای دندانی دارند.
همچنین، در مواردی که دندانهای شیری کودک شیارهای عمیق و فرو رفتگیهای قابل توجهی داشته باشند، از سیلر استفاده میشود. استفاده مناسب از سیلر در این سنین (از 6 تا 14 سالگی) که مستعد پوسیدگی دندانی هستند، میتواند به حفاظت از دندانهای آنها کمک کند.
سیلرها نقش اساسی در فرآیند اندودانتیکس (اندوتراپی) دارند و در اندودانتیکس (پرکردن و درمان کانالهای ریشه دندان) نقش مهمی ایفا میکنند. بنابراین، انتخاب کیفیت و نوع سیلر در این فرآیندها بسیار حیاتی است و باید با دقت انجام شود.
روش استفاده و آماده سازی انواع سیلر دندانپزشکی چیست :
در ابتدا، دندانپزشک دندان مورد نظر که میخواهد سیلر روی آن قرار دهد، را به دقت تمیز میکند. سپس، دندان را کاملاً خشک میکند و یک رول پنبه را دور دندان قرار میدهد تا از خیس شدن جلوگیری کند.
برای خرید سیلر دورفیل کلیک کنید. |
در مرحله بعد، محلول اسیدی را روی دندان میگذارد تا سطح دندان را زبر کند. این محلول به افزایش چسبندگی سیلر به دندان کمک میکند. پس از این مرحله، دندان را کاملاً شسته و خشک میکند. در نهایت، سیلر را روی مینای دندان قرار میدهد تا به خوبی بچسبد و سفت شود.